Productiviteit is meer dan produceren

In 2011 verruilde ik mijn baan in het cultuurcentrum van Merksem voor een nieuwe uitdaging: coördinator van het netwerk van de Antwerpse cultuurcentra.

In de plaats van het rommelige kantoortje in Merksem, trok ik naar Den Bell, het kloppend hart van de Antwerpse stadsadministratie. Men had me gewaarschuwd voor de beklemmende bureaucratie van zo’n clean desk kantoorlandschap. “De legbatterij”, werd het genoemd. Vijf verdiepingen identieke bureaus waar je elke dag een nieuw keurig plekje zocht.

Wat bleek? Ik vond het heerlijk werken daar in de legbatterij.

Weg was alle chaos. De stapels paperassen op mijn bureau die niet van mij waren. De 90 stoelen die elke week “even” in m’n kantoor gestockeerd werden. Eindelijk orde.

Maar veel mensen rondom mij floreerden een pak minder. Ik zag sommige collega’s wanhopige daden uithalen om toch maar een eigen plekje mét plantjes, kinderfoto’s etc. te claimen.

Ik leerde toen een belangrijke les: wat voor mij werkt, werkt niet voor een ander.

Toen men me onlangs vroeg om een workshop te geven over productiviteit, moest ik terug aan Den Bell denken.

Productiviteit is geen juist woord. Het gaat niet alleen om produceren, maar over professioneel floreren. Alle balletjes in de lucht houden en tegelijk blij worden van die bezigheid. Ik onthield dat iedereen anders functioneert. Tegelijk zie ik drie elementen die altijd in de mix moeten zitten.

  • Zelfkennis. Wat werkt voor mij en wat niet? Werk ik graag alleen of ben ik graag onder mensen? Heb ik meer nood aan vrijheid of aan structuur?
  • Zelfzorg. Hoe creëer ik een context waarin ik kan gedijen? Hoe zorg ik voor mentale én fysieke gezondheid? Hoe ga ik om met overwhelm?
  • Zelfzekerheid. Hoe beloon ik mezelf? Hoe doe ik meer van de dingen die me een goed gevoel over mezelf geven?

Die dingen werken op elkaar in. Als je weet wat je nodig hebt (zelfkennis), kan je gunstige omstandigheden zoeken (zelfzorg) waardoor je meer successen boekt (zelfzekerheid). Het omgekeerde geldt helaas ook.

Professioneel floreren gaat dus om méér zelfzekerheid veroorzaken. Niet minder. Als je het gevoel hebt dat je je werk niet aankan, dan moet je dus op zoek gaan naar manieren om de context te veranderen of om jouw noden beter te bedienen.

Zo wordt productiviteitswerk toegankelijk voor iedereen, niet alleen voor de liefhebbers van de legbatterij.